U bent hier

Gele Kwikstaart

afbeelding van Sylvia

Niet in Berlijn

Mijn moeder is samen met een vriendin in Berlijn. En ik niet. Dus gaan pap, Julian en ik met ons drieën op vogeljacht! Het is heel erg zomers weer, maar op de kalender staat toch echt 21 april. Ik smelt, ik verbrand, ik zweet me de pleures, net vakantie in Frankrijk. Alles om me heen schreeuwt zomer, de vogels nog wel het hardst van alles!

Op volgorde van verschijnen: de kanarieGele Kwikstaart (Motacilla flava flava), de gruttelende Grutto (Limosa limosa), de verdrietige Rietzanger (Acrocephalus schoenobaenus) eigenlijk klonk hij wel vrolijk, de mannelijke Roodborsttapuit (Saxicola rubicola), de ongehoorde Geoorde Fuut (Podiceps nigricollis), de duidelijk gehoorde en krijsende Visdief (Sterna hirundo) of viswijf, de eenbenige Blauwborst (Luscinia svecica) of misschien is de foto net uit de verkeerde hoek..., de Graspieper (Anthus pratensis) op wie ik verliefd ben.

afbeelding van Julian

Leuks in Hardenberg

Noordse Kwikstaarten (Motacilla flava thunbergi), minstens vier exemplaren bij de Loozensche Linie!


Een normale Gele Kwikstaart (Motacilla flava flava) waarmee ze optrekken. Vergelijk vooral het koppatroon.


Bij het Vechtpark liet een koppeltje Patrijzen (Perdix perdix, boven) zich mooi bekijken en verderop zong het mannetje van de Grasmus (Sylvia communis, onder). Super!


Bleke langsprietmot (Nematopogon swammerdamella) in het Engelandsche Bosch.

afbeelding van Sylvia

Vogel'n in 't groene Grunn


Op weg naar de vogelhut bij het Jaap Deensgat zag ik zaterdag samen met pap en mam deze mooie Tapuit (Oenanthe oenanthe) poseren op een paaltje. Het was echt prachtig weer om vogels te zoeken en buiten te zijn. De volgende dag ging Julian ook mee (dat mag natuurlijk niet altijd, want hoe moet ik anders meer vogels in Groningen zien dan hij) en zagen we nog meer moois zowel bij het Zuidlaardemeergebied als bij de Heemtuin in Muntendam!


Voor het eerst een Tureluur (Tringa totanus) op foto, tot mijn eigen verbazing had ik die kennelijk nog niet eerder. Wel gezien al heel vaak zelfs en erg leuk om deze dan ook toe te kunnen voegen aan de fotocollectie die ik zo langzamerhand opbouw. Niet allemaal kunstwerken natuurlijk, maar wel een mooie weergave van wat ik tot nu toe allemaal al heb mogen vangen, figuurlijk gesproken dan.


Er zit een regenboog gevangen in het verenkleed van de Kievit (Vanellus vanellus).


Een Veldleeuwerik (Alauda arvensis) die eens niet meteen verdween in het hoge gras, in een heideveldje of achter de een of andere molshoop!


Ik hou van Gele Kwikstaarten (Motacilla flava), ze zijn zo vrolijk, net vliegende paardenbloemen.


Een groepje van drie Bosruiters (Tringa glareola) kwam ons nog gezellig vergezellen.


Sundays are made for times like these.

afbeelding van Sylvia

Vogels met Pasen

Tweede Paasdag is bij ons altijd een dag om erop uit te trekken samen met mijn ouders en broertje. Onze eerste stop is het Fochteloërveen waar het altijd prachtig is en we krijgen een hele gave verrassing als we stoppen bij twee vogelaars. Ze staan duidelijk naar iets te kijken dus we sluiten netjes aan in de rij van twee en zien dan dertig Kraanvogels op de akker lopen. Wow! Zoveel Kraanvogels heb ik nog nooit eerder gezien. We wandelen nog over het Fochteloërveen en zien onder andere nog Boompieper, Bruine Kiekendief en horen de eerste Koekoek van het jaar! Hierna rijden we naar Stadskanaal naar de vogelhut bij de Veenhuizerstukken want daar is een zeldzame Poelruiter (Tringa stagnatilis) gemeld. Wat een mooie locatie, we zijn nog nooit eerder in de vogelhut hier geweest maar het is zeker de moeite waard. Na veel gespeur vinden we zelfs de Poelruiter! (Kleine voorste vogel op de foto, rechts erachter loopt een Groenpootruiter).
De vogelhut is ook gemakkelijk te bereiken. Je kan parkeren op het gras bij de blauwe ster (zie foto) en langs de akker (gele lijn) naar een bruggetje lopen, die oversteken en dan rechtuit naar de hut. Je kijkt dan mooi uit over een grote plas water met een soort strandje voor de hut waar de vogels mooi dichtbij komen als je geluk hebt. En dat hadden we!

Een groepje Gele Kwikstaarten (Motacilla flava flava) liepen te foerageren vlak voor onze neus.


Ook de Bosruiter (Tringa glareola) was één van de vogels die op het strandje liep en zich niet liet wegjagen door de aanwezigheid van de hut en ons.


Het Witgatje (Tringa ochropus) had ik nog nooit eerder zo mooi kunnen bekijken.


Witschatje.

afbeelding van Sylvia

Dit was 2016: Jaaroverzicht Vogels (augustus) 8/12

Gekraagde RoodstaartGrote Bonte SpechtPurperreiger
LepelaarBuizerdIJsvogel
WatersnipGele KwikstaartWatersnip

Eindelijk echt vakantie! Augustus was een prachtige maand, waarin ik samen met mijn ouders en Julian een week heb gekampeerd in Limburg, maar waarin we ook veel andere dagjes zijn weggeweest. Meerder dagen onder andere naar het Lauwersmeergebied, omdat het daar prachtig is! Daar zagen we zoveel Watersnippen echt heel bijzonder en apart (Birdblog 1 en 2). Een andere dag zijn we weer naar de Weerribben-Wieden geweest waar we Purperreigers hebben gezien en een heleboel ander moois (Birdblog).

192 Sneeuwgans Chen caerulescens 195 Wespendief Pernis apivorus
193 Gestreepte Strandloper Calidris melanotos 196 Bosuil  Strix aluco
194 Purperreiger Ardea purpurea 197 Graszanger Cisticola juncidis
afbeelding van Sylvia

Dit was 2016: Jaaroverzicht Vogels (juni) 6/12

Gele KwikstaartOrpheusspotvogelKleine Karekiet
SteenuilGeoorde FuutSteltkluut
BuizerdRalreigerDwergstern

In juni was het prachtig weer. We hebben echt veel mooie dagen buiten gehad, met vogels, dag- en nachtvlinders, libellen en nog veel meer. Officieel had ik nog geen vakantie, maar stiekem hebben we heel wat dagen er tussen geplakt die op vakantiedagen leken! Zo hebben we de de Ralreiger gevonden bij het Dannemeer (Birdblog), en op een andere dag op dezelfde locatie Witvleugel- en Witwangsterns, echt heel erg mooi! Maar onze bijzonderste waarneming was toch wel de Dwergstern, die we zelf hadden ontdekt bij de Vecht (Birdblog).

169 Slangenarend  Circaetus gallicus 175 Witvleugelstern Chlidonias leucopterus
170 Zwarte Stern Chlidonias niger 176 Rietzanger Acrocephalus schoenobaenus
171 Steenuil Athene noctua 177 Snor Locustella luscinioides
172 Orpheusspotvogel Hippolais polyglotta 178 Ralreiger Ardeola ralloides
173 Zwarte Ibis  Plegadis falcinellus 179 Sprinkhaanzanger Locustella naevia
174 Witwangstern Chlidonias hybrida 180 Dwergstern  Sternula albifrons

afbeelding van Sylvia

Gele Kwikken bij Ezumakeeg


Een dagje zwemmen in het Lauwersmeer en ook nog even bij de vogelhut van Ezumakeeg kijken, een perfecte combinatie. Vlakbij de hut zaten jonge Gele Kwikstaarten (Motacilla flava) te eten, de rietstengels plakten haast aan elkaar van de kleine vliegjes en mugjes. Ik moet er niet aan denken, maar zij smulden ervan (Waarneming).


You know what it is, grey and yellow, grey and yellow.

afbeelding van Sylvia

Niet een handvol, maar een landvol


Vandaag gaan we een dag op pad met Herman, lekker touren met de auto door Nederland op zoek naar vogels. Ons eerste doelwit is een Engelse Kwikstaart bij Zwolle in de buurt, Julian heeft hem zelf al gezien (Vogellijst van Julian met zijn verschillende Kwikstaarten). Een Engelse kwik heeft een gele buik met groene rug en een groen petje. Jammer genoeg lukt het niet, maar ik zie wel een 'gewone' Gele Kwikstaart (Motacilla flava) met een grijs petje en dat is ook leuk. (Waarneming).


Daarna rijden we helemaal door naar Limburg voor de Orpheusspotvogel (Hippolais polyglotta), een zeer zeldzaam familielid van de Spotvogel in Nederland. Qua uiterlijk vind ik ze extreem op elkaar lijken, maar gelukkig zingt Orpheus een ander liedje die heel herkenbaar is en mooi. Er is toevallig al een andere vogelaar ter plaatse en die wijst ons de plek waar Orpheus zich verstopt ergens hoog in de boom. Daarna krijgen we hem al snel uit volle borst zingend te zien (Waarneming). Yes!


Op dezelfde locatie dan Orpheus en zijn vriendjes, zien we vlakbij een bruggetje aan de kant in het riet een Kleine Karekiet (Acrocephalus scirpaceus), wow! Een vogeltje met ook een heel bijzonder lied, maar bijzonderder nog is dat je hem moeilijk ziet (Waarneming). Ten minste, het is voor mij een vogeltje die je vaak hoort maar om hem tussen de bruine rietstengels te ontdekken is weer een heel ander verhaal. En hij zit nog heel dichtbij ook, dus volop kans om foto's te schieten. En schieten dat ik doe!


We zien ook nog deze Steenuil (Athena noctua) nadat we hem gezocht hebben hoor. Het was geen toevalstreffer, maar niet minder superdupergaaf! Ik vind uilen zo leuk en deze is wel heel erg schattig, wat een klein bolletje vogel met een hele felle blik.

Abonneren op RSS - Gele Kwikstaart