U bent hier

Witoogeend

afbeelding van Julian

Witoog

In Park De Weezenlanden te Zwolle werd al een aantal dagen een Witoogeend Aythya nyroca gezien. Als je dan toch op enkele minuten lopen van het zeldzame eendje bent is 'ie mooi mee te pakken. Dit is een mannetje. De ogen van het vrouwtje zijn niet wit. De soort is voor een ongeoefend oog al gauw te verwarren met vrouwtjes van de Kuifeend maar deze hebben gele ogen, een verenpak waarvan de tinten minder warm roodbruin zijn en geen groot wit vlak onder de staart. Dat laatste is bij het Zwolse mannetje niet te zien op bovenstaande foto. In februari 2019 fotografeerde ik bij Ommen een vrouwtje van deze soort. Op onderstaande foto is zowel de witte 'kont' te zien als het donkere oogje waardoor je weet dat het geen man is.

afbeelding van Julian

Hardenbergs vogelnieuws.

Overzicht van leuke waarnemingen bij Hardenberg op deze datum.

Rond de Vecht tussen de Willem Alexanderbrug en Amaliabrug o.a.: de bekende Roodhalsgans, Grote Zilverreiger, Stormmeeuwen, Kievit (45 bij kijkscherm), Wulpen, Dodaars, Krakeend man+vrouw.

Grote Zilverreiger en Stormmeeuw.
Great Egret (Ardea alba) and Common Gull (Larus canus) at the Vecht river.


Roodhalsgans (Branta ruficollis) zat onder de Amaliabrug.
Red-breasted Goose has been in the area for a quite while now.

Casarca nog op weiland langs Brandersveldje (tussen de Nijlganzen); ook een Noordse Kauw daar. Verder in de omgeving: Goudvink, Sijzen, Putters (foto).

European Goldfinch (Carduelis carduelis).

De bekende man Eider was (zoals gebruikelijk) nog aanwezig maar de topper van vandaag was een Witoogeend (Aythya nyroca) door Johan Poffers ontdekt bij het Vechtpark in de omgeving van het politiebureau.

Op 27 januari (de volgende dag) is het me gelukt 'm terug te vinden.


Wit oog (geel bij kuifeend), witte kont, driehoekige kop (zonder kuif) en bruin aan zijkant scherper begrenst dan bij vrouw kuifeend.
Blij met deze bijzondere soort!
Ferruginous duck (Aythya nyroca).

Abonneren op RSS - Witoogeend