U bent hier

Roodborst

afbeelding van Jolynn

Zeldzaamheden

Het lijkt een goed herfst seizoen te zijn voor de weinig vogelaars in Qatar.
Er duiken overal zeldzame dwaalgasten op, en zo kreeg ik te horen dat er een Roodborstje in de farm gezien was! Niet echt een vogeltje om mega enthousiast over te worden als je uit NL komt.. Maar voor de locals hier is het natuurlijk een bijzondere kans. Toch is het voor mij ook leuk om op mn Qatar lijst te hebben en dus ben ik vanmiddag naar de farm gereden.


Wat als eerste opviel was een roofvogel die in een boom verstopt zat en ook lekker bleef zitten. Niet echt het gedrag van de vele kiekendieven die hier op het moment rondvliegen. Na een paar plaatjes geschoten te hebben kwam er helaas een auto naast mij staan en joeg de vogel weg. Het bleek 1 van de locals te zijn die mij wilde helpen door te laten zien waar het Roodborstje gezien was. Heel aardig natuurlijk!

En zo had ik al snel het Roodborstje (Erithacus rubecula) voor de lens. Al was hij erg schuw, het bewijs is er. Ook zat er een Balkanvliegenvanger als zn maatje erbij, deze komen hier af toe voor.

De roofvogel bleek een Europese Wespendief (Pernis apivorus) te zijn! Deze herfst zijn er al 3 waargenomen, wat uitzonderlijk is. Morgen nog even terug om te kijken of ik mijn foto’s nog kan verbeteren!

afbeelding van Sylvia

Zaterdags rondje en Zondags ritje

Een ritje door de kou. Want koud is het echt wel. Maar zoals altijd als het droog is eigenlijk, is het fijn om rond te rijden op zoek naar vogels. Julian en ik fietsen op zaterdagochtend een stukje in de buurt. We doen een paar leuke waarnemingen. Zoals een heel erg rond Roodborstje (Erithacus rubecula) en een felblauw IJsvogeltje (Alcedo atthis). Ik denk dat dit Roodborstje bij ons uit de tuin komt... zo rond en als die ooit op de grond valt stuitert die gewoon weer terug op zijn takje. Op zondag rijden we met pap en mam in Groningen rond. Eerst naar Appingedam om daar een slapende en spiedende Ringsnaveleend (Aythya collaris) aan te treffen. Daarna door naar de Breebaartpolder. Het is er zo stil en rustig. Er zijn wel enkele vogels uiteraard, zoals foeragerende Wulpen (Numenius arquata) maar er zijn niet meer dan drie ganzen. Een wonder.

afbeelding van Sylvia

Terug in Nederland

Na een fantastische vakantie in Qatar en Sri Lanka is het ook leuk om onze oude en vertrouwde Nederlandse vogels weer te zien. Ik waardeer zelfs deze Houtduif (Columba palumbus), vooral door de bloemige achtergrond waar ik lentekriebels van krijg, maar ook de vogel zelf mag er zijn. Weer heel wat anders dan een Palmtortel om maar iets te noemen.
Roodborst (Erithacus rubecula)Zingt het hoogste lied
Ook het Roodborstje is nog specialer dan gewoonlijk. Julian en ik zien deze op de groentetuin, hij zingt echt zowat de longen uit zijn lijf. Tijd om er een filmpje van te maken dus!
Een paar dagen later zag ik deze Sperwer man (Accipiter nisus) samen met een vrouwtje vlakbij tussen de bomen door scheren. Volgens mij waren ze aan het flirten, ik hoop dat het mannetjes succes had en er over een aantal weken jongen zijn... en dat ik die dan mag zien natuurlijk! Sperwers zie ik helemaal niet zo vaak en zeker niet in een paartje, dus een bijzondere waarneming voor mij. Ook weer een nieuwe vogelsoort dit jaar voor de provincie Groningen.
afbeelding van Sylvia

De achterblijvers: Scheveningen


Natuurlijk zijn deze vogels sowieso achtergebleven in Scheveningen, want we hebben ze niet in de rugtas meegesmokkeld. Maar dit zijn niet de topstukken van de dag, de kersen op de taart of de sterren van de avond. Het zijn de leuke waarnemingen die een dagje vogels kijken compleet maken, die de kersen meer glans geven en de dalen minder diep. Deze Roodborst (Erithacus rubecula) had ik maar heel even voor de camera en ik had erg veel geluk dat het lukte er voor mij toch een mooie plaat van te maken (Waarneming).


Deze Zwarte Kraai (Corvus corone) glansde wel heel erg mooi in de zon (Waarneming).


We hadden een heel eind gelopen naar het Noorderhavenhoofd en werden ook nog beloond met twee Oeverpiepers (Anthus petrosus) en een prachtige zonsondergang. De lucht kleurde van steeds donkerder blauw, naar rood, roze en paars (Waarneming).


Toch nog wel een echt bijzondere waarneming eigenlijk waren deze Chileense Flamingo's (Phoenicopterus chilensis) die Julian ineens spotte. Een exoot, maar niet minder speciaal om te zien langs de Nederlandse kust (Waarneming)!

afbeelding van Sylvia

Let it snow, let it snow!


Het heeft vannacht gesneeuwd! De wereld is wit en ik wil dolgraag naar buiten. Vanuit mijn raam maak ik alvast een paar foto's van de vogeltjes in de tuin die spelen in de sneeuw, zoals deze mannelijke merel (Turdus merula). Hij trekt zich niks aan van de kou, maar staat er zonder sokken gewoon midden in.


Dit musje (Passer domesticus) is ook superleuk zeg, ze zit sneeuw te eten, omdat dat nu makkelijker te vinden is als vloeibaar water en natuurlijk precies net zo goed hydrateert. Al die veertjes zien er nu zo pluizig en warm uit. Gelukkig komen ze echt niet om bij ons in de tuin, ze zullen eerder leiden aan obesitas met al die pinda's en vetbollen in hun buik.


Ook deze Stormmeeuw (Larus canus) kon ik nog vanuit mijn eigen kamer observeren, hij zat lekker te chillen op het dak.


Dan gaan we met de auto naar het Quintusbos bij Glimmen om een wandeling door de sneeuw te maken. Ik krijg de kans een foto te maken van een Winterkoninkje (Troglodytes troglodytes), wat een zegen! Met hun opwippende staartje en knetterharde gezang vind ik ze zó leuk en indrukwekkend. Een heel klein vogeltje met de persoonlijkheid van een Zeearend (Waarneming).


Deze Buizerd ziet er wat versneeuwd uit met z'n natte verwapperde kapsel (Waarneming).


Ik denk dat de Roodborst (Erithacus rubecula) wel de meest geziene vogel is van vandaag, we hebben er zeker meer dan 10 gezien en waarschijnlijk wel 20. Hun rode borstje steekt altijd zo mooi af tegen witte sneeuw (Waarneming).


Roodborstje tikt tegen 't raam, tik tik tik, laat mij erin, laat mij erin.

afbeelding van Sylvia

Gewoon niet-rare vogels (deel 2)


Als vervolg op dit artikel heb ik nog een paar gewoon niet-rare vogels bij elkaar gezocht met als aftrap de Blauwe Reiger (Ardea cinerea). Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik niet gek ben op de Blauwe Reiger, het is niet dat ik persoonlijke problemen met hem heb, maar het is niet mijn lievelingsvogel. Toch vind ik dit wel een mooie foto, en zie ik hier zelf wel de charme van deze aristocratische verschijning (Waarneming).


Ook de Zwarte Kraai (Corvus corone) is een alledaagse voorbijganger. Eerder gehaat dan geliefd zou ik haast zeggen, aangezien ze soms ook baby-vogeltjes uit je achtertuin eten. De schurken! Deze vogel verdient echter wel wat liefde, want hij wordt al zwart genoeg gemaakt (Waarneming).


Deze Meerkoet (Fulica atra) lijkt haast een engeltje die in het water drijft op een wolkje van licht. De trompetterende, droevig-toeterende vogel die we haast in elke vijver wel aantreffen (Waarneming).


Ten slotte één van mijn lievelingsvogeltjes, het Roodborstje (Erithacus rubecula). Een prachtige vogel, met zijn rode borstje, ronde lijfje en schattige bolle oogjes. Het tikkende geluidje maakt me altijd blij, net als het feit dat ik er regelmatig eentje bij ons in de achtertuin zie langskomen voor wat pinda's of zaadjes uit een vetbol (Waarneming).

afbeelding van Sylvia

Marmereend? Nou...nee


Samen met Julian en Herman ga ik helemaal naar Noord-Brabant om een Marmereend te zoeken. En zoeken dat we doen! Maar vinden, nou...nee. We zien natuurlijk wel een hele hoop andere leuke dingen, zoals deze hele mooie gekleurde Tapuit (Oenanthe oenanthe). Hij zit wat verstopt achter het gras en tussen de struikjes maar niettemin een leuke waarneming (Waarneming).


Een Roodborstje (Erithacus rubecula), die het vertikt me aan te kijken, wat een boef (Waarneming).


Deze rare Puttertjes (Carduelis carduelis) zien we ook nog, zijn dat juvenielen? Of misschien eclipskleed? Of ze hebben per ongeluk met hun kop in een bakje bleekwater gezeten, wie zal het zeggen (Waarneming)?


En dan nog mijn lievelingsfoto van de dag van een Torenvalk (Falco tinnunculus), op dezelfde plek als waar we Dwergganzen hebben gezien (no pictures please).

afbeelding van Julian

Hardenbergs vogelnieuws

Winter ineens? Roodborst vandaag bij het Brandersveldje, Baalder.

European Robin (Erithacus rubecula) with snowy background. Winter has finally started?

Verder vandaag:
-Noordse Kauw 1, zuid van Kruserbrinkvijver (langs Parkweg) op verkeersbordpaal.
-Wulpen over Baalder vliegend (gehoord).
-Koperwieken parkje Baalder zuidwest van Sportcentrum "de Baalderslag"; samen met merels in de hulst.
-Kramsvogels aan de grond (~5 exx) met enkele kieviten - Weilanden noord van de Baalder-Esch.

Leukste waarnemingen bij Vecht Hardenberg op 3 januari (gisteren):
-2 Noordse Kauw kort ter plaatse bij Willem Alexanderbrug omgeving (vanaf fietsdijk langs Kruserbrinkvijver).
-Kleine Barmsijs overvliegend tegenover de Koppel (richting fietstunnel Heemse). Niet zien vliegen maar meerdere malen duidelijk roepend.
-Patrijs roepend.

afbeelding van Julian

Roodborstje.


Roodborst (Erithacus rubecula) bij mijn ouders in de tuin (Hardenberg, Baalder). Hier ook Staartmees, Ringmus en Huismussen.

European Robin.

Abonneren op RSS - Roodborst