Russische Kauw (Coloeus monedula soemmerringii) in 't Vechtpark.
Overgang tussen de donkergrijze buik/borst en lichtgrijze kop/wang abrupt (ter hoogte van de in de ondernek duidelijk begrensde, witte halsstreep die vooraan het breedst is); deze contrasteren (adult Noordse kauw heeft ’n donkerder wang en lichtere borst waardoor de overgang tussen de onderdelen en kop meer geleidelijk verloopt). https://calidris.home.xs4all.nl/Russische_kauw.htm
Het contrast valt in ’t veld al op. Foeragerend in groep Roeken en Kauwen waarvan een aantal Noordse. In de buurt van het kijkscherm (exacte locatie: link naar waarneming). Daar kun je elk najaar Noordse kauwen vinden maar Russen hebben we minder vaak.
Onze standaardbroedvogels (Westerse kauwen Coloeus monedula spermologus) missen de witte (of grijze) halsband die adulte Russische en Noordse kauwen Coloeus monedula monedula (in mindere of meerdere mate; kan bij Noordse niet meer dan een grijs vlekkie aan weerszijden van de hals zijn) hebben. Ook missen onvolwassen vogels van alle drie de ondersoorten deze.
Twee Raven (Corvus corax) vliegen over het Vechtpark/de Koppel. Gave verassing!
Onder andere te herkennen aan de lange wigvormige staart. Dit was 's ochtends.
's Middags troffen Robin en ik deze Noordse Kauw (Coloeus monedula monedula) aan; eveneens in het Vechtpark:
▪ Bij Westerse Kauwen (C. m. spermologus) ontbreekt een dergelijke zijhalsvlek. Dat maakt een exemplaar zonder deze vlek niet automatisch een Westerse omdat deze ook bij de Noordse Kauw kan ontbreken (eerstejaars vogels en de grootte van de vlek is sowieso variabel).
▪ Bij Russische Kauwen (C. m. soemmerringii) is de (helder)witte vlek scherp begrenst (over de hele lengte) en loopt deze door over de nek waar die versmalt (bij Noordse vervaagt de vlek in de nek en is deze niet per se helderwit). Bij Russische Kauw contrasteert de donkere buikzijde (direct onder de halsband) met de lichtere kop.
Hier broedt de Westerse Kauw en zijn de Noordse en Russische Kauw wintergasten (de Noordse behoorlijk talrijk in Hardenberg terwijl de Russische 'n zeldzaamheid is).
In het najaar zijn er wel eens Noordse Kauwen (Coloeus monedula monedula) te vinden. Dit exemplaar zagen we in Deventer maar ook in Hardenberg heb ik ze al meerdere jaren gezien (meestal in de buurt van de Willem Alexanderbrug/Kruserbrink) tussen de kauwen.
Herkenning: Lichte halsstreep; grijs op de kop wordt geleidelijk aan donkerder voorbij de halsstreep (donkerst aan de "voorbuik") en weer lichter onderaan. Bij de zeldzamere Russische Kauw (Corvus monedula soemmerringii) is het contrast tussen de lichtgrijze kop en zwartige onderdelen veel groter (grijs van kop loopt niet vloeiend over in die donkere delen als bij Noordse). "Onze" Westerse Kauwen (Corvus monedula spermologus) missen o.a. die witte halsstreep (slijtage is uit te sluiten omdat ze nu vers in het verenkleed zitten). Andersom redeneren werkt niet rechtstreeks omdat jonge Noordse Kauwen ook geen halsstreep hebben. Daarom is het van belang om eerst de leeftijd te bepalen wanneer je de Westerse Kauwen wil tellen (alleen volwassen vogels dus).
Meer info over de drie ondersoorten van kauw hier: http://calidris.home.xs4all.nl/Russische_kauw.htm Nordic Jackdaw; one of the three subspecies of Jackdaw that could be encountered in the Netherlands.
Nogmaals naar de Grijze Wouw (Elanus caeruleus) geweest; een nieuwe soort voor Ron en Henk. Better picture of the rare Black-winged Kite.
De Zwartbuikwaterspreeuw (Cinclus cinclus cinclus) was aan het badderen. Bathing White-throated Dipper.
Omdat Istanboel op de grens ligt van de twee werelddelen waar Turkije deel van uitmaakt wilde ik ook voet zetten op het Aziatische deel. Hierbij moest de Bosporus (zeestraat) overgestoken worden omdat deze de grens vormt. Dat deed ik per veerboot.
Rondom het opstappunt (Europa dus) vertoefde deze Dwergaalscholver (Microcarbo pygmeus); een voor mij nieuwe vogelsoort. Tijdens de overtocht zelf kwam ik eveneens m'n eerste Kuifaalscholver (Phalacrocorax aristotelis, foto onder) tegen; niet verkeerd!
Hoe noem je een Bonte Kraai (Corvus cornix pallescens) met een pigmentafwijking waardoor bepaalde veren wit uitvallen? Een "bonte" Bonte Kraai?
Geelpootmeeuwen (Larus michahellis); een volwassen exemplaar op de achtergrond. Het dier op de voorgrond is bijna volgroeid (al veel lichtgrijze veren op de rug. Bij meeuwen duurt het een aantal jaren voordat ze een volledig volwassen verenkleed hebben verworven). De gewoonste meeuwensoort in Istanboel.
Tja... Daarom heten ze zo.
Bij ons worden ze maar zelden gezien en dan alleen in de wintermaanden: Russische Kauwen (Coloeus monedula soemmerringii). Lijkt met die witte halsring sterk op onze minder zeldzame wintergast - de Noordse Kauw (C. m. monedula). Deze witte streep ontbreekt bij de Westerse Kauw (C. m. spermologus), de "standaardkauw" van Nederland (broedvogel).
Bonte Kraaien en een Russische Kauw langs de Aziatische Bosporusoever.
Blauwe Reigers. Waarom zelf jagen als je met de pelikanen mee kan kanen? Niet schuw; goed op de foto te krijgen. Grey Heron (Ardea cinerea).
Er waren verscheidene Eekhoorntjes te zien.
Kauwtjes "schooien" bij de eetgelegenheden. Eurasian Jackdaw (Corvus monedula).
Kokmeeuw. De bruine kop hebben ze alleen in het zomerkleed (in winterkleed is er bij volwassen vogels slechts een donkere "oorvlek" over). Black-headed Gull (Chroicocephalus ridibundus), summer plumage. Winter birds are lacking the fully brown head (there's no much more left than an ear spot).
Vele Brandganzen. Boven: Volwassen exemplaar. Onder: Jong. Barnacle Geese (Branta leucopsis). Above: the adult. Below: chick.