U bent hier

Grote Zaagbek

afbeelding van Sylvia

Tour de Lauwersmeer


Samen met pap en Julian doe ik een dag een tour rond het Lauwersmeer. Het is verrassend mooi en droog weer, na weken regen, regen en nog meer regen. Het is nog maar het begin van het jaar en het is stiekem zó leuk om nieuwe vogelsoorten te zien voor 2018. We hebben vandaag ook heel erg veel geluk. We beginnen bij kampeerterrein de Pomp waar de Grijze Wouw gezien is en naast dat we die soort zien, zien we zelfs een Roerdomp! Het is net een 'Waar is Wally' zoekopdracht, maar we vinden hem steeds opnieuw tussen het riet. Op het blauwe water drijven vele soorten eenden en zowel de Wilde Zwaan (Cygnus cygnus, foto hierboven) als de Kleine Zwaan (Cygnus columbianus bewickii, foto hieronder) drijven voorbij.


Deze Nonnetjes (Mergellus albellus) zijn ook heel mooi. De zon schijnt zo fijn en helder, dat alles meteen levendiger lijkt.


Bij de vogelhut van Ezumakeeg is bijna al het water bevroren. Het verbaasd me dat er geen Friezen voorbij schaatsen. Deze Bergeenden (Tadorna tadorna) waren echter een paar van de weinige levende zielen.


Papa ontdekte heel scherp deze Grote Zaagbek (Mergus merganser), dus we stopten natuurlijk meteen... langs de autoweg... in het gras.


Bij Lauwersoog haven moesten we natuurlijk ook even stoppen. Langs de wal zaten dit keer niet alleen bergen Steenlopers, maar ook Paarse Strandlopers (Calidris maritima).


Ik zei: "dit jaar heb ik nog geen Brilduiker" en we zagen binnen 5 seconden een Brilduiker (Bucephala clangula). Sommige gebeden worden snel verhoord.


In het laatste daglicht namen we afscheid van de laatste vogels, nog een Grote Zaagbek en een paar wegvliegende Kleine Zwanen.

afbeelding van Julian

Kleine en Grote Zaagbekken


Drie mannetjes van het Nonnetje (Mergellus albellus) op de Katerstee bij Welsum. Nonnetjes zijn verwant aan de Middelste Zaagbek die aan de kust te vinden is (de Brouwersdam is een goede plek) en Grote Zaagbek (vooral in de wintermaanden te zien in Nederland). Het Nonnetje is eigenlijk de Kleine Zaagbek die de Grote en Middelste broer hun naam bezorgt.


Op het Vossemeer ten Noorden van Dronten zwom een groepje Grote Zaagbekken (Mergus merganser). Dit zijn eveneens mannetjes.

afbeelding van Julian

Vossemeer Buffelkopeend?


Aalscholver vanaf de Vossemeerdijk (Flevoland).
Great Cormorant (Phalacrocorax carbo).

Het Vossemeer is een interessant water - geklemd tussen de provincies Flevoland en Overijssel. De Vossemeerdijk (aan de Flevoland kant) is vanaf Overijssel gemakkelijk met het openbaar vervoer te bereiken door vanaf Station Kampen met de bus de Flevobrug (N307) over te gaan.

Het zou mijn tweede poging zijn om de Buffelkopeend hier te zien te krijgen. Genoeg (eend)vogels te zien deze tijd van het jaar...

Vogelsoorten boven/op het Vossemeer vandaag:

1 Kolgans - Anser albifrons
2 Grote Canadese Gans - Branta canadensis
3 Knobbelzwaan - Cygnus olor
4 Nijlgans - Alopochen aegyptiaca
5 Bergeend - Tadorna tadorna
6 Krakeend - Anas strepera
7 Smient - Anas penelope
8 Wilde Eend - Anas platyrhynchos
9 Pijlstaart - Anas acuta
10 Wintertaling - Anas crecca
11 Tafeleend - Aythya ferina
12 Kuifeend - Aythya fuligula
13 Nonnetje - Mergellus albellus
14 Grote Zaagbek - Mergus merganser
15 Parkgans - Anser anser forma domesticus
16 Fuut - Podiceps cristatus
17 Grote Zilverreiger - Ardea alba
18 Aalscholver - Phalacrocorax carbo
19 Wulp - Numenius arquata
20 Stormmeeuw - Larus canus
21 Grote Mantelmeeuw - Larus marinus
22 IJsvogel - Alcedo atthis
23 Zwarte Kraai - Corvus corone

Maar wederom géén Buffelkopeend.


Groep Wulpen met Bergeend, Zwarte Kraai, Grote Zaagbek en twee meeuwen.
Eurasian Curlews (Numenius arquata), Common Shelduck (Tadorna tadorna), Carrion Crow (Corvus corone), Goosander (Mergus merganser merganser) and two gulls.


Het mannetje van de Pijlstaart. Het vrouwtje is minder opvallend gekleurd - wat ook wel handig is als het je taak is om de eieren te bebroeden.
Northern Pintail (Anas acuta), male.

Nonnetjes!

Smews (Mergellus albellus).

Het vrouwkleed.

Smew (Mergellus albellus), male:

Zeg nu zelf; het mannetje van deze soort (boven en onder) mag er zijn! Smile

Verder deze dag o.a.: Zilvermeeuw (Kampen), Goudplevier (tussen Zwolle en Kampen), Sijs (verscheidene locaties in de omgeving van het Vossemeer op Flevoland), Grote Bonte Specht (Flevoland. Gehoord vanaf de Vossemeerdijk).

Abonneren op RSS - Grote Zaagbek