Omdat Istanboel op de grens ligt van de twee werelddelen waar Turkije deel van uitmaakt wilde ik ook voet zetten op het Aziatische deel. Hierbij moest de Bosporus (zeestraat) overgestoken worden omdat deze de grens vormt. Dat deed ik per veerboot.
Rondom het opstappunt (Europa dus) vertoefde deze Dwergaalscholver (Microcarbo pygmeus); een voor mij nieuwe vogelsoort. Tijdens de overtocht zelf kwam ik eveneens m'n eerste Kuifaalscholver (Phalacrocorax aristotelis, foto onder) tegen; niet verkeerd!

Hoe noem je een Bonte Kraai (Corvus cornix pallescens) met een pigmentafwijking waardoor bepaalde veren wit uitvallen? Een "bonte" Bonte Kraai?
Geelpootmeeuwen (Larus michahellis); een volwassen exemplaar op de achtergrond. Het dier op de voorgrond is bijna volgroeid (al veel lichtgrijze veren op de rug. Bij meeuwen duurt het een aantal jaren voordat ze een volledig volwassen verenkleed hebben verworven). De gewoonste meeuwensoort in Istanboel.
Tja... Daarom heten ze zo.
Bij ons worden ze maar zelden gezien en dan alleen in de wintermaanden: Russische Kauwen (Coloeus monedula soemmerringii). Lijkt met die witte halsring sterk op onze minder zeldzame wintergast - de Noordse Kauw (C. m. monedula). Deze witte streep ontbreekt bij de Westerse Kauw (C. m. spermologus), de "standaardkauw" van Nederland (broedvogel).
Bonte Kraaien en een Russische Kauw langs de Aziatische Bosporusoever.