U bent hier

Bonte Kraai

afbeelding van Julian

Bonte Kraai, Rijssen


Lekker in het zonnetje; Bonte Kraai (Corvus cornix) bij de Elsenerveldweg te Rijssen.

afbeelding van Julian

Bonte Kraai in Hardenberg

Ook dit najaar is de Bonte Kraai (Corvus cornix) weer binnen onze gemeentegrenzen te vinden.


Deze ooit veelvoorkomende wintergast in Nederland is inmiddels behoorlijk zeldzaam geworden. Bonte Kraaien zijn normaliter trouw aan hun overwinteringsplaatsen maar de nieuwe generaties trekken steeds minder westelijk. Dit gebied is de laatste plek in Overijssel waar de soort nog jaarlijks terugkeert (waarneming.nl). Nu nog maar eentje?

afbeelding van Julian

Bonte Kraaien Beerzerveld


Door Bert Stegeman getrakteerd op 'n ritje naar de Bonte Kraaien (Corvus cornix). Twee exemplaren verblijven al een tijdje in de omgeving het Nieuwe Stroomkanaal bij Beerzerveld. Deze wintergast gaat sterk achteruit in ons land.

De Bonte Kraai is nauw verwant aan de bij ons normale Zwarte Kraai (Corvus corone) en er bestaat nog onenigheid over de soortstatus van eerstgenoemde; wordt ook wel als ondersoort van Zwarte Kraai gezien (beiden op foto hierboven).


Verscheidene Buizerds (Buteo buteo) gezien, waaronder een erg lichtgekleurd exemplaar bij de Rauwbloksweg.

Andere leuke waarnemingen rondom deze locatie:
- Toendrarietganzen.
- Witte Kwikstaart.
- Groep van tientallen Groenlingen.

afbeelding van Sylvia

Witte zwanen, zwarte kraaien


Op naar Stadskanaal, voor een zeldzame vogelsoort de Bonte Kraai (Corvus cornix). Eerst zien we deze mooie Knobbelzwaan (Cygnus olor) in een beetje sneeuw wat net zo wit is als zijn of haar verenpak (Waarneming).


De Bonte Kraai verstopt zich in een wel heel bont gezelschap van Zwarte Kraaien en Roeken (Waarneming).


Mazzel dat hij nog even in een boom ging zitten, in plaats van op de akker verder weg.

afbeelding van Julian

Istanboel (Aziatische deel)

Omdat Istanboel op de grens ligt van de twee werelddelen waar Turkije deel van uitmaakt wilde ik ook voet zetten op het Aziatische deel. Hierbij moest de Bosporus (zeestraat) overgestoken worden omdat deze de grens vormt. Dat deed ik per veerboot.

Rondom het opstappunt (Europa dus) vertoefde deze Dwergaalscholver (Microcarbo pygmeus); een voor mij nieuwe vogelsoort. Tijdens de overtocht zelf kwam ik eveneens m'n eerste Kuifaalscholver (Phalacrocorax aristotelis, foto onder) tegen; niet verkeerd!

Hoe noem je een Bonte Kraai (Corvus cornix pallescens) met een pigmentafwijking waardoor bepaalde veren wit uitvallen? Een "bonte" Bonte Kraai?

Geelpootmeeuwen (Larus michahellis); een volwassen exemplaar op de achtergrond. Het dier op de voorgrond is bijna volgroeid (al veel lichtgrijze veren op de rug. Bij meeuwen duurt het een aantal jaren voordat ze een volledig volwassen verenkleed hebben verworven). De gewoonste meeuwensoort in Istanboel.

Tja... Daarom heten ze zo.

Bij ons worden ze maar zelden gezien en dan alleen in de wintermaanden: Russische Kauwen (Coloeus monedula soemmerringii). Lijkt met die witte halsring sterk op onze minder zeldzame wintergast - de Noordse Kauw (C. m. monedula). Deze witte streep ontbreekt bij de Westerse Kauw (C. m. spermologus), de "standaardkauw" van Nederland (broedvogel).

Bonte Kraaien en een Russische Kauw langs de Aziatische Bosporusoever.

afbeelding van Julian

Istanboel (Europese deel)

In combinatie met de reis naar Qatar wilde ik graag iets van Turkije zien. Twee dagen Istanboel was goed te doen.

De Marmertrilspin (Holocnemus pluchei) is een zuidelijke verwant van de Grote Trilspin (Pholcus phalangioides) die in Nederland vaak binnenshuis te vinden is.

Een bladwesp uit het geslacht Arge. Mogelijk de Gele Rozebladwesp (Arge ochropus).

Tijdens het ontbijt zag ik vanuit het grote raam naast mijn eettafel Alpengierzwaluwen (Tachymarptis melba) langsvliegen. Ik had deze vogelsoort al 'ns gezien tijdens vakanties in Frankrijk en Italië maar nog niet fotografisch vastgelegd.

Halsbandparkieten (Psittacula krameri, foto boven) en Bonte Kraaien van de ondersoort pallescens (Corvus cornix pallescens, onder) rondom Sultanahmet. Beide vogelsoorten hierboven zijn ruim vertegenwoordigd in Istanboel. Datzelfde geldt voor de Palmtortel (Spilopelia senegalensis):

Abonneren op RSS - Bonte Kraai