U bent hier

Roodborsttapuit

afbeelding van Jolynn

Verandering in Qatar

Het migratie seizoen is weer begonnen, en ik ben nu twee ochtendjes op het strand van Wakrah wezen kijken. Het weer is heerlijk, een warm zonnetje, een koel briesje en eindelijk eens geen stof in de lucht!

De vogels genieten er duidelijk ook van.. Hier een aantal plaatjes van sommige vaste gasten en wat doortrekkende vogeltjes.

Daurische Klauwier (Lanius isabellinus).
Draaihals (Jynx torquilla). Kleine Torenvalk (Falco naumanni).
Bonte Tapuit (Oenanthe pleschanka).
Zwarte Roodstaart (Phoenicurus ochruros). Loodbekje (Euodice malabarica).
Rode Rotslijster (Monticola saxatilis).
Kleine Plevier (Charadrius dubius). Roodborsttapuit (Saxicola rubicola).


De klapper van de week was de Porseleinhoen (Porzana porzana). Dit was weer een lifer voor mij.

afbeelding van Sylvia

Niet in Berlijn

Mijn moeder is samen met een vriendin in Berlijn. En ik niet. Dus gaan pap, Julian en ik met ons drieën op vogeljacht! Het is heel erg zomers weer, maar op de kalender staat toch echt 21 april. Ik smelt, ik verbrand, ik zweet me de pleures, net vakantie in Frankrijk. Alles om me heen schreeuwt zomer, de vogels nog wel het hardst van alles!

Op volgorde van verschijnen: de kanarieGele Kwikstaart (Motacilla flava flava), de gruttelende Grutto (Limosa limosa), de verdrietige Rietzanger (Acrocephalus schoenobaenus) eigenlijk klonk hij wel vrolijk, de mannelijke Roodborsttapuit (Saxicola rubicola), de ongehoorde Geoorde Fuut (Podiceps nigricollis), de duidelijk gehoorde en krijsende Visdief (Sterna hirundo) of viswijf, de eenbenige Blauwborst (Luscinia svecica) of misschien is de foto net uit de verkeerde hoek..., de Graspieper (Anthus pratensis) op wie ik verliefd ben.

afbeelding van Julian

Berkel en Rodenrijs


Na overnacht te hebben bij Jesper maken we 's ochtends een ronde bij de Nieuwe Droogmaking te Berkel en Rodenrijs. Een mannelijke Roodborsttapuit (Saxicola rubicola) die z'n positie heeft ingenomen op 'n lisdoddesigaar laat zich leuk bekijken.


Voor het eerst zie ik de Rosse Stekelstaart (Oxyura jamaicensis) in de vrije natuur; een vrouwtje op de foto hierboven. Hoewel ze niet tot de inheemse avifauna van Nederland behoren is het natuurlijk een prachteendje. Vooral 't mannetje (foto onder).


Pijlstaart (Anas acuta); eveneens 'n woerd.

Verder zien we hier onder andere: Meerkoet, Waterhoen, Stormmeeuw, Kievit, een groep Wulpen, een enkele Kluut, Scholeksters, Tafeleend, Wintertaling, Smient, Grote Canadese Gans en Grauwe Gans.


Later in de ochtend besluit ik om 'n kijkje te nemen bij de Kleine Rietganzen (Anser brachyrhynchus) van de Duifpolder (Schipluiden). Deze soort is bij ons, in het oosten van het land, ongewoon. Anders dan de Toendrarietganzen (die wel in grote getale Hardenberg bezoeken in de winterperiode) heeft de Kleine Rietgans roze poten en 'n lichtgrijze rug. Bij Toendra's is de rug donkerder en zijn de poten oranje. Logisch dus dat de Engelsen de Kleine Rietgans "Pink-footed Goose" noemen.

Abonneren op RSS - Roodborsttapuit