U bent hier

Turkije

Turkije ligt niet alleen cultureel, maar ook qua klimaat op een kruispunt. Het oosten van het land en Centraal-Anatolië bezitten een uitgesproken landklimaat met zeer hete zomers en ijskoude winters waarin zeer veel sneeuw kan vallen. De gebieden langs de Middellandse Zee hebben een mediterraan klimaat terwijl de noordkust een gematigd zeeklimaat heeft. Het zuidoosten, uitgezonderd het berggebied in het extreme zuidoosten, is overwegend droog en plaatselijk zelfs woestijnachtig; Turkije heeft gedeelten met zeer weinig neerslag, waar dan ook zoutmeren zijn gevormd. Vanaf İzmir gaande van west naar oost neemt de hoeveelheid neerslag langzaam af, maar langs de noord- en zuidkust valt relatief veel regen, met name in het noordelijk kustgebergte.

(De tekst in dit vak komt oorspronkelijk van het Wikipedia-artikel "Turkije". Deze tekst is beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen).
afbeelding van Julian

Istanboel (Aziatische deel)

Omdat Istanboel op de grens ligt van de twee werelddelen waar Turkije deel van uitmaakt wilde ik ook voet zetten op het Aziatische deel. Hierbij moest de Bosporus (zeestraat) overgestoken worden omdat deze de grens vormt. Dat deed ik per veerboot.

Rondom het opstappunt (Europa dus) vertoefde deze Dwergaalscholver (Microcarbo pygmeus); een voor mij nieuwe vogelsoort. Tijdens de overtocht zelf kwam ik eveneens m'n eerste Kuifaalscholver (Phalacrocorax aristotelis, foto onder) tegen; niet verkeerd!

Hoe noem je een Bonte Kraai (Corvus cornix pallescens) met een pigmentafwijking waardoor bepaalde veren wit uitvallen? Een "bonte" Bonte Kraai?

Geelpootmeeuwen (Larus michahellis); een volwassen exemplaar op de achtergrond. Het dier op de voorgrond is bijna volgroeid (al veel lichtgrijze veren op de rug. Bij meeuwen duurt het een aantal jaren voordat ze een volledig volwassen verenkleed hebben verworven). De gewoonste meeuwensoort in Istanboel.

Tja... Daarom heten ze zo.

Bij ons worden ze maar zelden gezien en dan alleen in de wintermaanden: Russische Kauwen (Coloeus monedula soemmerringii). Lijkt met die witte halsring sterk op onze minder zeldzame wintergast - de Noordse Kauw (C. m. monedula). Deze witte streep ontbreekt bij de Westerse Kauw (C. m. spermologus), de "standaardkauw" van Nederland (broedvogel).

Bonte Kraaien en een Russische Kauw langs de Aziatische Bosporusoever.

afbeelding van Julian

Istanboel (Europese deel)

In combinatie met de reis naar Qatar wilde ik graag iets van Turkije zien. Twee dagen Istanboel was goed te doen.

De Marmertrilspin (Holocnemus pluchei) is een zuidelijke verwant van de Grote Trilspin (Pholcus phalangioides) die in Nederland vaak binnenshuis te vinden is.

Een bladwesp uit het geslacht Arge. Mogelijk de Gele Rozebladwesp (Arge ochropus).

Tijdens het ontbijt zag ik vanuit het grote raam naast mijn eettafel Alpengierzwaluwen (Tachymarptis melba) langsvliegen. Ik had deze vogelsoort al 'ns gezien tijdens vakanties in Frankrijk en Italië maar nog niet fotografisch vastgelegd.

Halsbandparkieten (Psittacula krameri, foto boven) en Bonte Kraaien van de ondersoort pallescens (Corvus cornix pallescens, onder) rondom Sultanahmet. Beide vogelsoorten hierboven zijn ruim vertegenwoordigd in Istanboel. Datzelfde geldt voor de Palmtortel (Spilopelia senegalensis):

Abonneren op RSS - Turkije