U bent hier

Thailand

Het noorden van Thailand is uitgebreid bebost met een geheel ander bostype dan de rest van Thailand. Deze bossen worden voornamelijk gevormd door bladverliezende bomen zoals de teakboom. Het noorden heeft ook veel bergen, waar de bergvolkeren hun verblijfplaats vinden. De hoogste berg in Thailand is de Doi Inthanon (2590 m.). In dit gebied lopen vele riviertjes door diepe valleien naar een centraal vruchtbaar gebied.
In het noordoosten bevindt zich het droge en onherbergzame Khorat Plateau dat gemiddeld 250 meter boven zeeniveau ligt. Delen ervan zijn zo onvruchtbaar en ogen zo schraal dat het gebied ook wel de Huilende Vlakte wordt genoemd.
Verder naar het zuiden ligt het rivierengebied. De Thaise hoofdstad Bangkok ligt aan de rivier de Chao Phraya waar die uitmondt in de Golf van Thailand.
Het zuiden van Thailand ligt op het smalle schiereiland Malakka, tussen de Golf en de Andamanse Zee. Dit deel van het land bestaat uit een bergketen die begroeid is met tropische regenwouden. Opmerkelijk hier zijn de kaarsrecht omhoog rijzende kalksteenrotsen.
Voor de kust liggen honderden eilandjes, elk met zijn eigen verhaal en zijn eigen geschiedenis.

(De tekst in dit vak komt oorspronkelijk van het Wikipedia-artikel "Thailand". Deze tekst is beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen).
afbeelding van Jolynn

Vakantie in Thailand

10 dagen Thailand, niets geplanned en al helemaal niet kunnen kijken wat er aan vogels zit, of er gidsen zijn, en ik heb zelfs geen veldgids!
Mijn man doet een cursus paramotoren, en ik probeer tussendoor wat vogeltjes op de foto te zetten..
De eerste dag in ons hotel hoor ik alle vogels al druk zingen! Belooft genoeg dus.. En de eerste foto is van deze prachtige man Olive-Backed Sunbird:


Staalborsthoningzuiger (Cinnyris jugularis).


Waar je oren niet omheen kunnen, zijn de Asian Koel/Indische Koël (Eudynamys scolopaceus). Die hoor je de hele dag door naar elkaar roepen! Vaak moeilijk te vinden, maar aan geluid goed te herkennen. Beide man (hierboven) en vrouw (hieronder) op de foto kunnen zetten.


Een Malaysian Pied Fantail/Maleise Bonte Waaierstaart (Rhipidura javanica, boven) lijkt in 1 van de bosjes zijn favoriete plekje te hebben, en de Indian Rollers/Indische Scharrelaars (Coracias benghalensis) geven elke ochtend een show. Ze vliegen hoog in de lucht om vervolgens in een duikvlucht pijlsnel omlaag te schieten. En ze zitten graag boven op dode palmbomen:


Vanaf de ontbijt tafel lukt het om deze prachtige Scarlet-Backed Flowerpecker/Roodrughoningvogel (Dicaeum cruentatum, mannetje) op de foto te krijgen, wat een kleine snelle beestjes zijn dit!! Ze maken een grappig geluidje wat zo klinkt: http://www.xeno-canto.org/sounds/uploaded/RNVWOVLEUN/scarlet-backedflowe...

Het vrouwtje.

Andere vaste gasten zijn de zebraduifjes (Geopelia striata, zie dat de pootjes ook gestreept zijn!), Common Myna, Streak-Eared Bulbul, en een flycatcher.. Welke precies moet ik nog zien te achterhalen. Best lastig zonder boekje!

afbeelding van Julian

Laatste dag


Vogelen vanuit huis. Parelhalstortel (Spilopelia chinensis tigrina, foto hierboven) en Grote Maina (Acridotheres grandis, foto hieronder).


Onderweg naar het Queen Sirikit Park zagen we 'n Gewoon Grasgeeltje (Eurema hecabe) en in het park zelf andere insectensoorten als de Oostelijke vuurlibel en Catochrysops strabo, een dagvlinder (foto hieronder).


Oostelijke vuurlibel (Crocothemis servilia). De verwante "Westelijke" Vuurlibel (Crocothemis erythraea) is in Nederland te vinden.

Vogels in het Queen Sirikit Park:


Eksterspreeuw (Gracupica contra).


Chinese Ralreiger (Ardeola bacchus).


Indische Scharrelaar (Coracias benghalensis).


Dikbekkraai (Corvus macrorhynchos).


Kopersmid (Psilopogon haemacephalus).


Toepaja's zoals de Belangers Toepaja (Tupaia belangeri) lijken op eekhoorns maar vormen een eigen zoogdierorde. Een alternatieve benaming voor Toepaja's (die overigens specifiek in Zuidoost-Azië leven) is "Boomspitsmuizen".


De indrukwekkende Watervaranen (Varanus salvator) bevolken de watergebieden van Bangkok en ook de bekende Schuttersvis (Toxotes chatareus) leeft in de stad.


Het zijn niet alleen nachtvlinders die 's nachts op licht afkomen. Deze Common Baron (Euthalia aconthea), behorende tot de Nymphalidae (aurelia's), bewijst dat weer.

De reis is voorbij. Welterusten! Smile

afbeelding van Julian

Zebraduif


Zebraduifjes (Geopelia striata); in Bangkok zijn ze heel gewoon.

De onderste foto is van 5 maart.

afbeelding van Julian

Naar Bangkok

Vertrokken richting Bangkok voor de laatste paar dagen van onze reis.


Deze had ik nog niet: Grijze Spitsvogel (Artamus fuscus) - vanuit de bus gezien.


Vrij snel nadat we bij onze vakantiewoning waren aangekomen bezocht een prachtige Staalborsthoningzuiger (Cinnyris jugularis flammaxillaris) het dakterras.


Wenkbrauwbuulbuuls (Pycnonotus goiavier) bij de buren en 'n Lijstenpad (Duttaphrynus melanostictus) aan de voordeur.

afbeelding van Julian

Libellen


Mannetje Diplacodes trivialis (แมลงปอบ้านคู่สีเขียวฟ้า) bij Wat Pa Khao Noi.


Brachythemis contaminata (แมลงปอบ้านผู้ปีกเปื้อนส้ม); vrouwtje (foto boven) en mannetje (foto onder).

Links over libellen in Thailand:
thaiodonata.blogspot.nlwww.farangsgonewild.com
afbeelding van Julian

Vogels


Prachtig vogeltje dat regelmatig te zien was: Dayallijster (Copsychus saularis).


Eveneens in de categorie "zwartwit" hoort de Zwartkraagspreeuw (Gracupica nigricollis).


Indische Scharrelaar (Coracias benghalensis affinis). De derde scharrelaarsoort die ik in het wild zie na de Blauwbuikscharrelaar en Sahelscharrelaar in Gambia.


Naast behoorlijk wat vogelsoorten met "Indische" in de Nederlandse soortnaam zijn er een aantal Chinezen in Thailand. Chinese Spoorkoekoek (Centropus sinensis, boven) en Chinese Ralreiger (Ardeola bacchus, onder).

afbeelding van Julian

Op de akker

Een soort Duizendpoot? (Chilopoda indet.?)

Zizina otis is een vrij onopvallende dagvlindertje behorend tot de familie Lycaenidae (blauwtjes, kleine pages en vuurvlinders).

Hier komt Kruidje-roer-me-niet (Mimosa pudica) in het wild voor.

afbeelding van Julian

Tuinvogels Thailand

Aziatische Palmgierzwaluwen (Cypsiurus balasiensis, boven) vliegen over de tuin terwijl een Kleine Groene Bijeneter (Merops orientalis, onder) op de grond landt.

afbeelding van Julian

Vogels tellen met de profs

Op uitnodiging van medewerkers van het informatiecentrum bij het Sanam Bin Reservoir gisteren zijn we vandaag mee geweest met een vogeltelling door het gebied. Een unieke ervaring!

Indische Gaper (Anastomus oscitans, bovenaan), Indische Dwergaalscholver (Microcarbo niger, hierboven), Indische Nimmerzat (Mycteria leucocephala, hieronder) en Indische Slangenhalsvogel (Anhinga melanogaster, daaronder) in Thailand. Ik vermoed dat deze Nederlandse namen aan de de Hollandse activiteit op "onze" voormalige kolonie, Nederlands Indië, toe te schrijven zijn. Ze zullen daar voor het eerst een naampje hebben gekregen zonder dat er rekening werd gehouden met een potentieel veel ruimer verspreidingsgebied.

Indische Slangenhalsvogels. Tja, met zo'n hals is dat dan wel weer toepasselijk.

Painted Jezebel (Delias hyparete) rustend tussen de bladeren. Wat 'n kleuren!

Blij toen we deze Amoerkwikstaart (Motacilla alba leucopsis) tegenkwamen op een drassig veldje met onder andere Steltkluten.

Een bedreigde schildpadsoort. Malayan Snail-eating Turtle (Malayemys subtrijuga); deze worden helaas gegeten.

In het toiletgebouwtje wonen Tokay Gecko's (Gekko gecko); dit is een jong diertje. Deze hagedissen roepen 's nachts met een buitenaards klinkend geluid "TOE-Kee...TOE-Kee...TO-Kee...TOE-Kee...", en dat verklaart hun Engelse naam "Tokay Gecko".

Pila ampullacea, een enorme slak.

Maleise Bonte Waaierstaart (Rhipidura javanica).

Later die dag waren we getuige van het naar beneden halen van een bijennest waar de Dwerghoningbijen (Apis florea) nog omheen kropen terwijl ons aangeboden werd de superverse honing te proeven. Ik ben niet dol op honing maar een klein likje "moest" gewoon.

afbeelding van Julian

Vlinders en vogels

Een rijkdom aan prachtige vlindersoorten vliegt hier in de tropen; hieronder enkele exemplaren van vandaag.


Een Lemon Emigrant (Catopsilia pomona) van de "hilaria" vorm. Doet me aan de Citroenvlinder denken.


Leuk om na mijn Savannah Pied Pierrot (BirdBlog) in Gambia nu nog zo'n zwart/wit vlindertje tegen te komen. Het is de Common Pierrot (Castalius rosimon).


Orange Lacewing (Cethosia penthesilea) met z'n prachtige, kleurrijke tekening op de vleugels.


Zizina otis is hier een veel voorkomend blauwtje.


Toen ik deze voor het eerst zag (op de grond) dacht ik aan één of andere vreemde fazantachtige. Het blijkt echter om een koekoek te gaan, de Chinese Spoorkoekoek (Centropus sinensis intermedius) - heel regelmatig gezien. Een andere algemeen voorkomende koekoeksoort was de Indische Koël. Moeilijk om hem te zien te krijgen maar heeft een erg luide, kenmerkende roep: "Ko-el, ko-el, ko-el, ko-el" etc. Hoort dus net als onze Grutto (en een reeks andere vogelsoorten) in het rijtje met "naamroepers".


Met Bert naar het Sanam Bin Reservoir geweest waar ik een aantal voor mij nieuwe vogelsoorten zag.
Een paartje Bonte Kiekendief (Circus melanoleucos, foto boven), Koningsdrongo's (Dicrurus macrocercus, foto onder).


Kastanjenon van de 'deignani' ondersoort (Lonchura atricapilla deignani).


In het reservaat lijkt de Purperkoet (Porphyrio indicus viridis) een normale verschijning.


Roepende Dikbekkraai (Corvus macrorhynchos).

afbeelding van Julian

Aankomst Buriram

Voldoende nachtrust gepakt dus tijd om onze reis te vervolgen.

Rode Tortels (Streptopelia tranquebarica humilis) in de buurt van onze slaapplaats.

Heliotropium indicum bloeide op verscheidene locaties.

Een ooievaar met vreemd ogende snavel. Heet in het Nederlands Indische Gaper (Anastomus oscitans) terwijl de Engelsen meer respectvol zijn met hun toegekende naam voor deze soort: Asian Openbill.

Hij lijkt wel wat op "onze" Wespenspin, deze Grass Cross Spider (Argiope catenulata). Dit was op onze bestemming.

afbeelding van Julian

Thailand

Nadat we een paar supergave dagen in Qatar hebben gehad vlogen we door vanaf Doha naar Bangkok, Thailand.

Vanaf Bangkok zou het nog een aardige reis worden voordat we in het Oosten des lands waren en Buriram (de bestemming) bereikten. Bij een tussenstop in Prachinburi was deze Treurmaina (Acridotheres tristis) bezig met 'n nest maken. Ook was hier een toffe vlindersoort te zien: Grote mormoonvlinder (Papilio memnon), een page (foto onder).

Kleine Groene Bijeneters (van de 'ferrugeiceps' ondersoort, Merops orientalis ferrugeiceps) kwamen we geregeld tegen in Thailand.

We besloten in de omgeving van Sa Kaew te overnachten. Op de muren jaagden 's nachts Gecko's op insecten.

Flat-tailed House Gecko (Hemidactylus platyurus).

Abonneren op RSS - Thailand