U bent hier

Qatar

Qatar is een kaal woestijngebied met in de kalkgebieden karstverschijnselen. Langs de kusten komen artesische bronnen voor. In het zuiden, bij de afscheiding van het Arabisch Schiereiland, liggen de zoutmoerassen (sabchahs) van al Amra. Het land is vrij vlak, met in het westen enkele heuvelruggen, waar zich ook het hoogste punt bevindt: de Qurayn Abu al Bawl, met 103 meter.

(De tekst in dit vak komt oorspronkelijk van het Wikipedia-artikel "Qatar". Deze tekst is beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen).
afbeelding van Jolynn

Verandering in Qatar

Het migratie seizoen is weer begonnen, en ik ben nu twee ochtendjes op het strand van Wakrah wezen kijken. Het weer is heerlijk, een warm zonnetje, een koel briesje en eindelijk eens geen stof in de lucht!

De vogels genieten er duidelijk ook van.. Hier een aantal plaatjes van sommige vaste gasten en wat doortrekkende vogeltjes.

Daurische Klauwier (Lanius isabellinus).
Draaihals (Jynx torquilla). Kleine Torenvalk (Falco naumanni).
Bonte Tapuit (Oenanthe pleschanka).
Zwarte Roodstaart (Phoenicurus ochruros). Loodbekje (Euodice malabarica).
Rode Rotslijster (Monticola saxatilis).
Kleine Plevier (Charadrius dubius). Roodborsttapuit (Saxicola rubicola).


De klapper van de week was de Porseleinhoen (Porzana porzana). Dit was weer een lifer voor mij.

afbeelding van Jolynn

Zeldzaamheden

Het lijkt een goed herfst seizoen te zijn voor de weinig vogelaars in Qatar.
Er duiken overal zeldzame dwaalgasten op, en zo kreeg ik te horen dat er een Roodborstje in de farm gezien was! Niet echt een vogeltje om mega enthousiast over te worden als je uit NL komt.. Maar voor de locals hier is het natuurlijk een bijzondere kans. Toch is het voor mij ook leuk om op mn Qatar lijst te hebben en dus ben ik vanmiddag naar de farm gereden.


Wat als eerste opviel was een roofvogel die in een boom verstopt zat en ook lekker bleef zitten. Niet echt het gedrag van de vele kiekendieven die hier op het moment rondvliegen. Na een paar plaatjes geschoten te hebben kwam er helaas een auto naast mij staan en joeg de vogel weg. Het bleek 1 van de locals te zijn die mij wilde helpen door te laten zien waar het Roodborstje gezien was. Heel aardig natuurlijk!

En zo had ik al snel het Roodborstje (Erithacus rubecula) voor de lens. Al was hij erg schuw, het bewijs is er. Ook zat er een Balkanvliegenvanger als zn maatje erbij, deze komen hier af toe voor.

De roofvogel bleek een Europese Wespendief (Pernis apivorus) te zijn! Deze herfst zijn er al 3 waargenomen, wat uitzonderlijk is. Morgen nog even terug om te kijken of ik mijn foto’s nog kan verbeteren!

afbeelding van Jolynn

Terug naar de farm

Ik loop al een tijd met de gedachte, ik moet echt weer eens een blog schrijven, maar dan komt het er niet van. Nu dus wel! De zomer is eindelijk achter de rug, en dan komen er ook weer interessante dagen om te vogelen. Natuurlijk zijn de gebruikelijke gasten er ook in de zomer, maar toch is het vaak interessanter als je wat nieuws vind! En dat was dus gister eindelijk weer eens het geval. De farm is in de weekenden toch echt wat drukker aan het worden en dan is het soms lastig om je te focussen op de vogels, en als je er dan 1 vind, heb je de kans dat er een andere vogelaar achter je komt staan om stiekem mee te spieken, en zo de vogels afschrikt en wegjaagt.


Dus ik reed heerlijk op een doordeweekse dag in mn upje in de farm rond en zag meteen een prachtige Arendbuizerd (Buteo rufinus) boven me cirkelen. Er komen weer steeds meer roofvogels onze kant op. Een stukje verderop vond ik voor het eerst een Gestreepte Prinia (Prinia gracilis, foto onder) in de farm. Ik heb ze vaker op het strand in de begroeiing gezien, maar nooit in de farm. Ook de eeuwig-verstoppertje-spelende sperwergrasmus was te vinden met een gewone Grasmus die hem steeds volgde.

Na een tijdje rondrijden zag ik een gekke reiger, en wilde wat dichterbij kijken. Eenmaal aangekomen trok iets anders mijn aandacht.. Een klein vogeltje met wat streepjes op zn kop. Mijn hart ging meteen sneller slaan, want als ik me niet vergiste was dit zeker niet 1 van de gewone vogeltjes die in Qatar thuishoren. Proberen een zo mooi mogelijke foto maken, en toen toch ook nog even naar die reiger kijken. Die zat dus gewoon in een rare lichtval en bleek wel heel normaaltjes te zijn Smile

Mijn tijd begon te dringen en dus reed ik vrij vlot weer richting de uitgang. Tot ik ineen in een net gemaaid veld 3 kieviet-achtige vogels zag. Om ze niet op te schrikken reed ik rustig door, en draaide een stukje verderop. Ze waren totaal niet onder de indruk en gingen lekker verder met zoeken naar eten in de grond. Stukje bij beetje kon ik dichterbij sluipen om zo deze mooie foto’s te maken van de Steppekievieten! Deze vogels vallen onder de categorie ‘rare’.

Steppekievit (Vanellus gregarius).


Eenmaal thuis bleek mijn gestreepte vogeltje een Gestreepte Gors (Emberiza striolata). Dit was de 4e melding voor Qatar en dus echt een super leuke waarneming. Blij dat ook deze mooi op de foto staat!

afbeelding van Jolynn

Uilen en meer roofvogels

Het is nog steeds het raptor seizoen hier in Qatar
En zo stonden er nog steeds een paar vogels op mijn wensen lijst..

De kleine prachtige uil in schutkleur.. De Dwergooruil (Otus scops)!

Afgelopen weekend is het me gelukt, en hoe! Hij zat heel stil en verdekt op een takje naast.
Een bredere stam van een favoriete boom. Ik was al een keer door de wadi gereden en vond helaas niets, maar gelukkig was het een vrijdag en reden er meerdere vogelaars rond. Niet lang voor sluitingstijd kreeg ik een appje.. Hij zat er hoor! Omdat de vogel zo mooi in schutkleuren is, denkt hij ook dat hij onzichtbaar is.. En dus konden we super dichtbij komen. Erg bijzonder.


Deze mannelijke Steppekiekendief (Circus macrourus) bleef lekker in de schaduw zitten om aan de hete middagzon te ontsnappen.


Een permanente uil op de farm is de Steenuil (Athene noctua lilith). We hebben hier een lichtere versie, aangepast aan de kleuren van de woestijn. Ook deze vogel is gewend aan auto's en bleef mooi zitten voor een foto!


Laatste vogel van de dag was deze prachtige Boomvalk (Falco subbuteo). Eerder van super ver weg voorbij zien vliegen, maar vandaag prachtig dichtbij op de foto kunnen krijgen!

afbeelding van Jolynn

Vliegenvangers

In Qatar zijn er 3 verschillende vliegenvangers te vinden.
De meest voorkomende is de grauwe vliegenvanger

Grauwe Vliegenvanger (Muscicapa striata).

Daarna kun je met een beetje zoeken en geluk tijdens de trektocht een kleine vliegenvanger vinden.
Dit is mij na een tijd zoeken gelukt!

Kleine Vliegenvanger (Ficedula parva).

En als laatste en ook minst voorkomende word er sommige jaren een exemplaar van de Balkanvliegenvanger waargenomen.
Deze blijft nog even op mijn wensenlijst staan..

afbeelding van Jolynn

Raptor Paradise!

Vandaag reed ik weer eens een paar uurtjes in de farm rond. Ik had gehoord dat er meer roofvogels waren aangekomen, en de boomvalk ontbreekt nog op mijn Qatar lijstje..

Meteen bij binnenkomst vliegen ze om je oren.. Allerlei grote vogels, kiekendieven waar er altijd wel een paar van zijn, maar ook grotere jongens met zogenaamde ‘vingers’. Dus maar schieten met de camera, en proberen zoveel mogelijk vogels erop te zetten en later thuis goed bekijken wat het nou allemaal is. Ik ben echt nog niet goed in al die prachtig grote vogels uit elkaar houden. Degene die er meteen uit springt is de Short toed snake Eagle. Met een prachtige witte ondervleugels met zware stippen/strepen en een donkere kin.


Slangenarend/Short toed snake Eagle (Circaetus gallicus).

Hij vliegt heel gracieus langs.. En dan schiet er een valk voorbij, is dit dan de gezochte boomvalk? Door het schelle licht kan ik het niet eens zien, maar ik schiet gewoon wat foto’s.


Grauwe Kiekendief (Circus pygargus).

Torenvalkjes zitten graag uit de wind naast een paal, en de kiekendieven zweven laag over de velden of schuilen in de schaduw onder struikjes. Een nieuwe vogel voor mijn lijst is de zwarte wouw. En wouw wat een beest! Hij vliegt een paar keer voorbij en gaat dan middenin een veld op het bewateringssysteem zitten. We mogen niet met de auto het veld in rijden en dus probeer ik voorzichtig wat dichterbij te lopen. Ook de greater spotted Eagle is weer in Qatar, wat een machtig beest!


(Oostelijke?) Zwarte Wouw (Milvus migrans lineatus?).

Na het bekijken van de foto’s op de computer lijk ik toch ook de boomvalk erop te hebben. Nog niet een prachtige foto, maar die komt vast nog!

De lijst van roofvogels op de farm vandaag:

▪ Torenvalk
▪ Kleine Torenvalk
▪ Boomvalk
▪ Slangenarend
▪ Steppekiekendief
▪ Bruine kiekendief
▪ Bastaardarend
▪ Zwarte Wouw


Bastaardarend/Greater spotted Eagle (Clanga clanga). Archieffoto van 22 februari 2016 op dezelfde locatie.

afbeelding van Jolynn

Vogeltrek September

In September is er weer een vogeltrek, en zo krijgen we ook hier leuke soorten die je niet elke dag vind. Gister was in op pad met Gavin. Om 4 uur de wekker, en rijden maar.. Helemaal naar het noorden van Qatar. Hier zijn 3 interessante parken, en omdat het land omringd is met water is dit een ideale plek voor vermoeide vogels om bij te komen.

Kleine Klapekster (Lanius minor).
Indische Rotsmus (Gymnoris xanthocollis). Draaihals (Jynx torquilla).


Wielewaal (Oriolus oriolus).

Het eerste park had twee juveniele Roze Spreeuwen, en we zagen 1 wielewaal wegvliegen. Verder was er niets nieuws. Het tweede park was wel interessanter, hier zagen we 2 wielewalen, een Kleine Klapekster wat voor mij weer een nieuwe soort is, en er zaten er 2 musjes die er wat anders uit zagen.. Het bleken juveniele Roodmussen! Toen we later de Roodmus nog eens wilde bekijken vonden we nog een doortrekker namelijk 2 Indische Rotsmussen.. Ook zeldzaam in Qatar.

Wielewaal (Oriolus oriolus).


Roodmus (Carpodacus erythrinus).

Een rondje langs de kust leverde nog een groep Kleine Kortteenleeuweriken op.. Deze schijnen hier het hele jaar door te zijn, maar zijn voor mij toch weer nieuw.
Het derde park had een draaihals en nog 2 Wielewalen.. Duidelijke tekenen van de doortrek.


Kleine Kortteenleeuwerik (Alaudala rufescens).

Draaihals (Jynx torquilla).

Omdat het zo'n goede was zijn we ook nog naar de farm gereden. Hier vonden nog een draaihals, een man en vrouw Wielewaal die zich goed lieten zien, en als afsluiter lag er een Nachtzwaluw te slapen op een boomtak.


Nachtzwaluw (Caprimulgus europaeus).

Al met al dus een geweldige dag met 4 nieuwe soorten voor mijn lijst!

afbeelding van Sylvia

Vlog: Vakantie in Qatar! (Deel 2)

Zand, woestijn en nog meer vogels in Qatar
Het tweede meer zanderige deel van mijn video kan er ook meteen wel bij. Na ons verblijf in Qatar zijn we doorgereisd naar Sri Lanka! Daar maak ik ook zeker nog meerdere filmpjes van... maar eerst nog honderden foto's uitzoeken, wat een heerlijkheid en zegen.
afbeelding van Sylvia

Vlog: Vakantie in Qatar! (Deel 1)

Zon, zee en een heleboel vogels in Qatar
Eindelijk heb ik dit filmpje gemaakt van fragmenten van onze vakantie in Qatar toen we bij Jolynn en Reinier logeerden. Ik had nog nooit eerder van mijn leven zo'n lange reis gemaakt en het was een fantastische ervaring en een bijzonder land. Ik heb niet genoeg bijvoeglijke naamwoorden om het allemaal op een passende manier te beschrijven en hoop dat de video iets van mijn enthousiasme en plezier weet weer te geven!
afbeelding van Jolynn

Hitte in Qatar!

Het is nog steeds erg heet hier. Gemiddeld zo'n 40 graden met een vochtigheid van wel 80%..
En als het dan een keertje niet zo vochtig is dan is het gemakkelijk weer 45 graden.. Pfff.. Die arme
vogels! Ik zit heerlijk in een auto met airco, dus weinig klagen.. Alleen de hitte geeft soms ook onscherpe foto's, dat is wel jammer.

Vorig weekend ben ik de noordelijke kust gaan afzoeken naar dwaalgasten.. Geen echte dwaalgasten gevonden maar wel weer een nieuwe voor mijn lijst. Een heel vermoeide kwartelkoning.. Na een paar plaatjes heb ik hem veilig onder een struikje laten zitten om uit te rusten.

Kwartelkoning (Crex crex).
Toen ik 4 uur later terug kwam was hij weg.. Ik zocht even een stukje verder en zag toen een kat liggen.. Je raad het al! De kat had em te pakken Sad

Vanochtend ben ik naar een plas met waste water geweest. Het water stond laag en op de usual suspects na was er weinig te bekennen. Wel zat er een Visarend die ook duidelijk last had van de hitte, en zich ook niet zo bekommerde om mijn auto. Perfect om dichtbij te komen voor prachtige plaatjes..


Visarend (Pandion haliaetus).

afbeelding van Jolynn

Terug in Qatar

Drie maanden lang was ik deze zomer in Nederland. Ontsnappen aan de grootste hitte in Qatar. En nu nog net geen weekje terug en alweer twee lifers erbij!

De aankomst van de Egyptische Nachtzwaluwen was al toen ik nog in Nederland was, en dus moest ik snel tijd maken om eropuit te gaan. De plek was dezelfde als waar 3 maanden geleden de Europese Nachtzwaluwen (BirdBlog) lagen. En dus was het erg makkelijk om ze te vinden. Hoe langer je keek, hoe meer je er ziet liggen! Wat een bijzonder mooie vogels zijn dit. We vonden er maar liefst 6!

Egyptische Nachtzwaluw (Caprimulgus aegyptius).


En vandaag ben ik helemaal naar het noordelijkste puntje van het land gereden om te zoeken naar de Krabplevieren (Dromas ardeola). Ook deze waren netjes op de afgesproken plek Smile Nog best lastig om door zompig zand en zee water dichtbij te komen, maar ik ben tevreden met de foto's!


In het park vond ik nog een Rose-Coloured Starling juveniel en veel libellen.. Deze prachtige roze-paarse libel is de Purperlibel (Trithemis annulata).

afbeelding van Jolynn

Migratie

De laatste paar dagen voordat ik weer naar Nederland vlieg.. En het lijkt erop dat nu eindelijk de migratie bezig is! Ik hoor van andere mensen over doortrekkers en kan niet wachten om zelf nog even gauw te gaan. Vroeg op en naar de wadi in de farm.. En wat een vondsten..


European Rollers/Scharrelaars (Coracias garrulus).

Spotted flycatchers/Grauwe Vliegenvangers


European Turtle Dove/Zomertortel (Streptopelia turtur).


Common Rock Thrush/Rode Rotslijster (Monticola saxatilis).


Barn Swallow/Boerenzwaluw (Hirundo rustica).

Barred Warbler/Sperwergrasmus


en de leukste! De Wielewaal (Oriolus oriolus). Er zaten er twee in de wadi, en ook hier zijn ze lastig op de foto te krijgen. Maar omdat ze moe zijn
en er maar een stuk of 20 boompjes staan kun je ze makkelijk volgen.

Op de laatste middag voordat we vliegen hoor ik dat de nachtzwaluwen zijn aangekomen en heerlijk liggen te slapen tussen kleine struikjes in een afgelegen gebied. Ik kan het dus niet laten om maar niet in te pakken en wel te gaan vogelen Smile Echt diep in slaap waren ze niet, en dus was het nog ingewikkeld om een perfecte foto te krijgen. Maar ik ben er blij mee Smile Weer een lifer!

Nachtzwaluw (Caprimulgus europaeus).

afbeelding van Jolynn

Weer een berg lifers erbij!

Afgelopen weekend heb ik afgesproken om met Gavin mee te gaan, het noorden van het land uitpluizen. De wekker ging al om kwart voor 4.. Echt geen pretje! Maar je moet er wat voor over hebben..
Er zijn 3 parken in de buurt van de kust, en hier komen de meeste vogels aan na een lange tocht over water. Klinkt dus goed voor vermoeide doortrekkers..

Het eerste park waar we stopten is ook meteen het grootste, Al Shamal park. Ons eerste rondje langs de buitenring leverde voornamelijk Common Redstart op. En ook echt wel grote aantallen! Maar verder niets bijzonders. Een rondje in de binnenring gaf ons een Common Nightingale, duidelijk dat de migratie nog steeds bezig is.


Nachtegaal, Common Nightingale (Luscinia megarhynchos).

Het werd steeds iets lichter en warmer, en zo kwamen er ook steeds meer vogels opwarmen. En toen zat daar ineens een White-throated Robin. Hier was ik echt al een tijdje naar aan het zoeken! Een dame, dus niet de prachtige kleuren, maar toch erg leuk. Ook niet verlegen en dus leverde het leuke plaatjes op. Op het gras zat ook nog een apart lijkende mus, dit bleek een Cinerous bunting! Helaas was hij al weg voordat mijn camera er klaar voor was.


Perzische Roodborst/White-throated Robin (Irania gutturalis), vrouwtje.

Toen was het tijd om het volgende park te bekijken. Een klein parkje, maar het was de moeite waard! Er zat vlakbij meteen een Wryneck.
De draaihals is een vogel die me tot nu toe steeds ontglipte.. Prachtig om te zien hoe hij met z'n tong de mieren tussen de kieren uit likt.


Draaihals/Wryneck (Jynx torquilla).

Een Nachtegaal lijkend bruin vogeltje bleek een Great Reed Warbler, ook deze was mij te snel af.

Het laatste park.. Ook hier weer een lifer voor mij! De red-rumped swallows waren aan het oefenen om Qatar weer te verlaten.
Er vlogen ook Common Swift, en een Yellow Wagtail en Song Thrush zaten in het gras.


Roodstuitzwaluw/Red-rumped swallow (Cecropis daurica).

Opzoek naar een wadi, kwamen we nog twee Lesser Kestrel tegen, een Rufous-Tailed Rock Thrush en een Whinchat.
Al met al, een super geslaagde ochtend. En om 11 uur lag ik alweer op het strand Smile


Kleine Torenvalk/Lesser Kestrel (Falco naumanni).


Rode Rotslijster/Rufous-Tailed Rock Thrush (Monticola saxatilis).

afbeelding van Sylvia

Afscheid


We nemen niet alleen afscheid van de farm natuurlijk. Maar ook afscheid van het mooie Al Wakrah strand. We wandelen nog een keer langs het water en nog een keer langs de mangrove. En we nemen uiteindelijk natuurlijk ook afscheid van Jolynn en Reinier, die ons zo hartelijk verwelkomd hebben en Qatar hebben laten zien. Van de vogels op de farm tot de fantastische zandduinen in de woestijn. Maar voordat we dankzij hen ook naar Sri Lanka kunnen, zien we eerst nog een hele gave vogel. De perfect afsluiting van ons verblijf hier en dat is niet eens deze poserende Groenpootruiter (Tringa nebularia).


De Mangrovereiger (Butorides striata)! Na al die keren dat we hem een seconde zagen en een lelijke schreeuw te horen kregen, liep die nu in principe vlak voor onze neus,


In het felle zonlicht.


Deze Zilverplevier (Pluvialis squatarola) is misschien ook wel op weg. Op weg naar een nieuwe avontuur en een nieuwe bestemming.


Afscheidsknuffel voor iedereen!

afbeelding van Jolynn

Nieuwe soorten

Met Sylvia en Julian hier op bezoek in Qatar is het voor mij een extra uitdaging om ook wat nieuwe soorten te vinden. Ik heb best nog een flinke lijst met soorten die ik in Qatar nog niet gevonden heb. Sommige al wel in andere landen, anderen zijn echte lifers. Op de eerste echte vogel dag (onderweg naar de woestijn oehoe) komen we een veldje tegen vol met vogels. We zijn niet lang blijven hangen, maar maken toch wat foto’s van wat bruinachtige onduidelijke vogels. Achteraf op de computer blijkt dit al mijn eerste lifer. De pale rockfinch!


Bleke Rotsmus/Pale Rockfinch (Carpospiza brachydactyla).

Andere dagen zit het niet zo mee, maar het is super leuk om ineens vanalles van de vogels hier te weten.. De beste plekjes en erg leuke soorten kan ik gemakkelijk laten zien.

De draaihals die hier redelijk te vinden schijnt te zijn, lukt mij helaas maar niet. En terwijl ik druk ben met mijn gezin en deze verplichtingen krijg ik een telefoontje van Julian.. De draaihals zit 5 minuten van mijn huis op het strand! Meteen erheen gescheurd natuurlijk, maar de vogel was spoorloos Sad Wel zagen we een andere vogel die nog op mijn Qatarlijst stond.. De Graceful Prinia.

Gestreepte Prinia/Graceful Prinia (Prinia gracilis).

Op een andere dag, na een rondje in de farm, rijden we naar een zoetwater meer. Deze plek willen de lokale vogelaars geheim houden. Meteen nadat we het hek door rijden en het water zien, zie ik een vogel die er interessant uit ziet.. En dat is hij ook!

Het is een Sporenkievit (Vanellus spinosus) / Spur-winged Lapwing. Volgens de vogelcommissie is dit de 4e waarneming ooit in Qatar.. Wat een super vondst Smile

Ook de little ringed plover loopt hier rond, weer een nieuwe soort voor Qatar. Het gaat goed deze week.

Pagina's

Abonneren op RSS - Qatar