U bent hier

Gambia

Gambia ligt op de uiterste westpunt van Afrika, aan de Atlantische Oceaan. Gambia is met een oppervlakte van 11.300 km² het kleinste land op het Afrikaanse vasteland. De oppervlakte van Gambia is maar iets groter dan een kwart van Nederland of een derde van België. Van oost naar west meet Gambia ongeveer 320 km. Van noord naar zuid varieert de breedte van 20 tot 50 km. Gambia wordt aan drie kanten ingesloten door Senegal.
Het landschap is licht glooiend met wat heuveltjes. Het hoogste punt bedraagt ongeveer 40 meter, en Gambia is daarmee nog vlakker dan Nederland. Dwars door het land loopt de goed bevaarbare Gambia-rivier. Deze rivier voert het hele jaar door water. Langs de kust liggen vele zandstranden.
De delta van de Gambia-rivier is vrij moerassig met een mangrovebegroeiing. Het noorden van Gambia heeft een parklandsavannelandschap met lange grassen, grote struiken en wat bomen. Ten zuiden van de Gambia-rivier begint de bossavanne, grasland met groepen bomen.

(De tekst in dit vak komt oorspronkelijk van het Wikipedia-artikel "Gambia". Deze tekst is beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen).
afbeelding van Julian

Laatste dag


Mannetje van de Vuurvink (Lagonosticta senegala) op onze laatste dag in Gambia. Mooie afsluiter!


Senegal Mabuya (Trachylepis affinis), een soort Skink.


Op één van onze terrasstoelen ging 'n Zebra White (Pinacopteryx eriphia tritogenia) zitten. Wisseling van de wacht?

afbeelding van Julian

Wandelen langs de Kotu Stream


Veld met Ralreigers (Ardeola ralloides, voorgrond), tientallen Koereigers (Bubulcus ibis, op de achtergrond in de foto hierboven), Steltkluten en een Middelste Zilverreiger.


Kun je de Middelste Zilverreiger (Egretta intermedia brachyrhyncha) vinden tussen deze Koereigerverzameling? Hij steekt er een kop bovenuit.


Donkere vorm van de Westelijke Rifreiger (Egretta gularis gularis); je hebt ze ook in het wit.


Ik was erg in mijn nopjes met dit mooie dagvlindertje; Savannah pied pierrot (Tuxentius cretosus nodieri) maar het Vals Oranjetipje (Colotis evagore antigone) is ook gaaf (foto onder).


Twee Bonte IJsvogels gezien bij Kotu Bridge.


De Grijskopijsvogel (Halcyon leucocephala leucocephala) wordt informeel Gambia's nationale vogel genoemd omdat dit het icoon is dat prijkt op flesjes Julbrew; Gambiaans bier.


Geelsnavelklauwier (Corvinella corvina corvina) op stok.


Een groepje Dwergbijeneters (Merops pusillus pusillus) in de begroeiing langs de Kotu Stream.


Gentleman-with-a-jacket oftewel Sporenkievit (Vanellus spinosus).


Het gigantische nest van de Hamerkop (Scopus umbretta minor) waarvan er twee op de foto hieronder te zien zijn.

afbeelding van Julian

Verder in het binnenland


Bloeiende Hibiscus cannabinus.


De bekende Afrikaanse baobab (Adansonia digitata).


's ochtends bezocht een Kleine Zonne-eekhoorn (Heliosciurus gambianus) ons kamp in de buurt van Janjanbureh (George Town).


Beauty! Sahelscharrelaar (Coracias abyssinicus).


Slijkspringers staan bekend om het feit dat deze vissen zich ook op het droge wagen. Op de foto staan twee exemplaren van de Barbarijse Slijkspringer (Periophthalmus barbarus).


Vroeger als ondersoort van de Zwarte Wouw beschouwd maar tegenwoordig met volwaardige soortstatus; Geelsnavelwouw (Milvus aegyptius parasitus).

afbeelding van Julian

Met de boot naar Janjanbureh


Palmgier (Gypohierax angolensis[/i], foto boven) en Afrikaanse Zeearend (Haliaeetus vocifer, foto onder) had ik hiervoor nog nooit in het wild gezien; in Gambia kan het!


Toen de boot deze Nijlpaarden (Hippopotamus amphibius amphibius) naderde verdwenen de hoofden op dezelfde wijze als die van geschrokken kikkers onderwater.


Nog een zoogdier: Westelijke Rode Colobusaap (Procolobus badius temminckii), een bedreigde diersoort.

afbeelding van Julian

Vogelen in de hoteltuin


Een klein roofvogeltje -verwant aan onze Sperwer- is de Shikra (Accipiter badius sphenurus).


Teugelijsvogel van de ondersoort torquata (Halcyon malimbica torquata), één van de drie IJsvogelsoorten op mijn Gambia-lijst.


Zowel de Nederlandse als Engelse naam voor deze op een ekster lijkende kraaiachtige is Piapiac (Ptilostomus afer). Een grappig gegeven is dat de wetenschappelijke benaming voor "onze" ekster Pica pica luidt. Toeval?


Kolonistenagame (Agama agama), een veelvoorkomend reptiel hier.


Groene Langstaartglansspreeuw (Lamprotornis caudatus).

afbeelding van Julian

Vogelrijkdom


Vanuit de bovenverdieping van het nationaal museum te Banjul zag ik deze Grauwe Buulbuul (Pycnonotus barbatus inornatus) op ooghoogte zitten.


Prachtig vogeltje met een eveneens indrukwekkende naam: Roodbuikparadijsmonarch (Terpsiphone rufiventer).


De Geelsnavelwouw (Milvus aegyptius parasitus) en Kapgier zijn de twee roofvogelsoorten die we het vaakst tegenkwamen.


Palmtortels (Spilopelia senegalensis senegalensis, foto boven) en Blauwfazantjes (Uraeginthus bengalus bengalus, foto onder) foerageren op het groene hotelterrein.

Blauwfazantje - of in het Engels: Red-cheeked Cordon-bleu.

afbeelding van Julian

Aaseters op Kotu beach

Op het strand waren Kapgieren bezig met het verorberen van aangespoelde vis. Ook profiteerden er Schildraven van dit "tafeltje-dek-je".


Kapgieren (Necrosyrtes monachus) en Schildraaf (Corvus albus).


Juveniele Kapgier (bruine bevedering op de kop in tegenstelling tot de meer kale rozekoppige adulten in de eerste foto).

afbeelding van Julian

Aankomst

Mijn eerste reis buiten Europa met zus Joyce. Gambia; een fantastisch land in het westen van Afrika!


Gespikkelde Duif (Columba guinea guinea) bij het Kombo Beach hotel.


Tussen het gras op dezelfde locatie kun je Amethistblauwtjes (Zizeeria knysna) vinden.

Abonneren op RSS - Gambia